Voor het Angelman Syndroom

Big Mack

In Engeland is recent onderzoek gedaan naar de communicatie bij kinderen met het Angelman Syndroom. Maartje Radstaake heeft hieraan gewerkt, samen met prof. Chris Oliver en dr. Deborah Allen.  Zij werkten met de zogenoemde Big Mack. De rode knop waar kinderen op kunnen drukken zodat de knop door middel van een ingesproken boodschap verwoord wat ze willen (bijvoorbeeld aandacht, eten of speelgoed). De ingesproken boodschap kan van tevoren worden opgenomen. Er kunnen ook meerdere knoppen worden gebruikt, zodat het kind uit meerdere dingen kan kiezen. Hier is training voor nodig en het aantal knoppen zal afhankelijk zijn van het niveau van uw kind.

Maartje Radstaake en prof. dr. Robert Didden (Radboud Universiteit Nijmegen, vakgroep Orthopedagogiek) en prof. dr. L.M.G. Curfs (Universiteit van Maastricht) zijn door de Angelman Foundation in staat gesteld het onderzoek in Nederland te herhalen. Het verschil met het Engelse onderzoek is dat de onderzoekers in Nederland niet werken met een Big Mack, maar met een oject of foto als verwijzer, wat beter in het gedragsrepertoire van het kind past. Op dit moment zijn er nog geen harde resultaten, maar er is goede hoop op positieve uitkomsten. Het onderzoek duurt tot eind 2011.

© 2019 Nina Foundation, KvK nummer: 24408322, RSIN: 8175.07.206, Bankrekening: NL82 RABO 0129 1592 20, Proveniersstraat 5b, 3033 CE ROTTERDAM