Voor het Angelman Syndroom

Facilitated communication (FC)

Facilitated Communication (gefaciliteerd communiceren) is een methode uit het spectrum van de communicatieondersteuning. De methode werkt goed bij sommige mensen met ernstige communicatieve beperkingen.

Bij gefaciliteerd communiceren wordt gebruik gemaakt van een ondersteuner (begeleider) die helpt bij het aanwijzen van objecten, beelden of letters. De ondersteuner biedt fysieke, verbale en emotionele hulp.

Door de lichamelijke ondersteuning nemen de neuromotorische problemen af en worden functionele bewegingspatronen getraind. Die training kan leiden tot onafhankelijk aanwijzen, het zelfstandig gebruiken van communicatieapparatuur en het uitbreiden van handelingscompetenties .

Op initiatief van de Nina Foundation is een pilot gestart met deze communicatiemethode voor AS-kinderen. Of deze methode werkelijk geschikt is en beschikbaar zal worden gesteld aan mensen met het Angelman Syndroom zal afhangen van de ervaringen die de artsen van het expertisecentrum en de daar aanwezige ouders en kinderen opdoen in deze pilot.

Links:
Informatie over FC: www.seminare-fc.de
Artikel over FC: http://www.nina-foundation.org/documenten/therapie/Gefaciliteerd-communiceren-nl.pdf

© 2019 Nina Foundation, KvK nummer: 24408322, RSIN: 8175.07.206, Bankrekening: NL82 RABO 0129 1592 20, Proveniersstraat 5b, 3033 CE ROTTERDAM