Deze methode is ontwikkeld door de Amerikaanse kinderpsychiater Stanley Greenspan en is ook bekend onder de naam Floortime. De doelgroep is: kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Bij deze methode volgt de volwassene het kind en lokt het interacties uit. Hierbij spelen de interesses en emoties van het kind een belangrijke rol. De Floortime-methode helpt het kind relaties op te bouwen, te communiceren en te denken.
Greenspan verdeelt de emotionele ontwikkeling in 6 fases:
- zelfregulatie en aandacht (het kind blijft rustig en observeert wat er om hem heen gebeurt);
- betrokkenheid (het kind heeft een emotionele relatie met moeder, vader en andere verzorgers);
- initiëren van contact en heen en weer reageren met gebaren, lichaamstaal en oogcontact;
- gedeelde aandacht voor probleemoplossing (bijv.: de vader bij de hand nemen en door middel van gebaren en lichaamstaal duidelijk maken welk speelgoed het kind bedoelt);
- ideeën ontwikkelen (?doen alsof? ? spelletjes);
- ideeën logisch verbinden (denken).
Deze methode is intensief en omvangrijk. Het gezin, begeleiders, leraren en therapeuten worden bij de behandeling betrokken. Gezamenlijk wordt bekeken wat het kind nodig heeft voor het stimuleren van zijn ontwikkeling. Het boek van Greenspan is in Nederland verkrijgbaar onder de titel ?Als uw kind speciale aandacht nodig heeft?.
De methode is voornamelijk geschikt voor kinderen tussen de 2 en 7 jaar, die moeite hebben om oogcontact te maken en interactie aan te gaan en die achterstand vertonen in spelontwikkeling, taalontwikkeling, motorische en/of sociaal-emotionele ontwikkeling.
Links:
Methode Floortime:ChildCenter:
Floortime Nederland:
Не "
Сидя "
У "
Неудивительно, что я "
Прежде чем повернуться, "
Нет, это не могло ему померещиться.